‘Ontwarren 2.0’ en het kaartenbakje.

DEMENTIE EN ONTWARREN 2.0
HET KAARTENBAKJE

Het kaartjenbakje zag ik zo nu en dan in de kast. Waar het ooit voor diende drong niet pers├ę door. Grijze tabbladen met het alfabet en beschreven kaartjes. Bij het ruimen van mijn huis afgelopen december en het jaarlijkse weggooien van overbodige spullen, kwam het in mijn handen.

Op het eerste kaartje lees ik ‘Autorit met Brigit. Naast haar soezen. Zie blz 3.’

Dan weet ik het weer. Dit kaartenbakje ligt aan de basis van mijn boek ‘Ontwarren’. Want hoe schrijf je een boek over een jaar met een fors geheugenverlies. Die vraag is me vele malen gesteld.

Op elk kaartje uit het bakje beschrijf ik een gebeurtenis en een verwijzing naar informatie daarover. ‘Zie blok 3’ verwijst bijvoorbeeld naar een schrijfblok waarin mijn schrijven trainde. Tijdens cursussen of thuis.

Zo komt een kaartenbak aan verwijzingen terug:
– Besluit de verwijzing te accepteren Zie map ‘Ziek’
– Bijna botsen op de file. Zie logboek voor de neuropsycholoog.
– Pleiten door de revalidatiearts voor nader onderzoek; zie document voor de neuroloog.
– Over de lente. Zie brief aan S.
– Zie map ‘Ziek; het gedicht ‘Heb geduld’ over onopgeloste vragen.
– Zie brief aan Y, voor het eerst de term ‘dementie’ gevallen.

Een monnikenwerk van jaren. De genoemde bronnen staan allen nog op mijn pc.

Het is bijna 8 jaar geleden dat ik voor het eerst mijn ervaringen deelde voor een grote groep zorgmedewerkers. Ik weet nog dat Anne-mei The toen zei ‘ Er komt een moment waarop je jezelf hoort praten door de veelvuldige herhaling’.

Mijn verhaal is gegroeid in de jaren en aangevuld met ervaringen van vele vele mensen met dementie en iedereen er omheen. Anne-Mei zei iets wezenlijks. Het verhaal vraagt voor mezelf en trouwe volgers om een voortdurende nieuwe verkenning.

Het kaartenbakje blijkt een bron. Meerdere kaartjes haalden het boek niet. Wat een rijkdom. Ik kan weer volop schrijven en andere ervaringen delen. Voor wie mee wil lezen: de titel van de reeks van nieuwe beschrijvingen wordt ‘Ontwarren 2.0’ In een volgend bericht het gedicht ‘Heb geduld’.

Omdat mensen met dementie een stem verdienen!

Ook ‘Ontwarren’ lezen?
https://ontwarren.nu/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *